Kies het juiste template in het cms a.u.b.

Geleen, 2014

Van werkplaats tot ontmoetingsplaats

Centraal voorzieningengebouw voor Brightlands Campus Chemelot
Sinds 2006 werkt Broekbakema aan de realisatie van het masterplan voor Campus Chemelot; de broedplaats van onderzoektalent van DSM en andere topbedrijven in Sittard-Geleen. Op de campus werken momenteel ongeveer 1350 kenniswerkers. Voor deze research professionals heeft Broekbakema in samenwerking met Studio Niels™ een centraal voorzieningengebouw ontworpen als huiskamer van de campus waar de ontmoeting en kruisbestuiving worden gestimuleerd.

Transformatie tot transparante ontmoetingsplaats
Om de gewenste voorzieningen centraal bij elkaar te realiseren, is ervoor gekozen om een deel van het bestaande Gebouw 24 te herbestemmen. Door niet te kiezen voor nieuwbouw, maar voor transformatie van een bestaand pand, wordt gekozen voor duurzaamheid in optima forma. Hoewel het karakteristieke pand aanvankelijk gesloopt zou worden, heeft Broekbakema de architectonische kwaliteit en potentiële gebruikswaarde van de dubbele booghal aangetoond. Dit heeft geleid tot het behoud van de hal die met enkele ingrepen is omgevormd tot een levendige ontmoetingsplaats. De belangrijkste ingreep is de introductie van een grote glazen pui, waardoor de noordgevel volledig transparant is geworden. Deze eenvoudige metamorfose zorgt ervoor dat het voorzieningengebouw zich op een aansprekende wijze aan de campus presenteert.

Interactie en flexibiliteit
In het vernieuwde Gebouw 24 komen diverse functies samen. Sport-, vergader- en restaurantfaciliteiten zijn door Broekbakema en Studio Niels™ zodanig gepositioneerd en vormgegeven dat bezoekers worden gestimuleerd tot interactie. Voor de opdrachtgever kan dit type ruimtegebruik worden gezien als een experiment, want de beoogde kruisbestuiving is een vernieuwende impuls op de campus. Het ontwerp bezit een lerend vermogen: het interieur van het gebouw is zodanig flexibel dat het eenvoudig aan te passen is aan gebruikerservaringen en veranderende wensen.

Industriële ruimtelijkheid en huiselijke geborgenheid
De bestaande hal met dubbel boogdak met daglichtopeningen biedt een bijzondere ruimtelijkheid die zoveel mogelijk is behouden en versterkt. Alle bestaande gebouwelementen zijn in het interieur wit en grijs geschilderd om de lichtheid en ruimtelijkheid te optimaliseren. Het nieuwe interieur voegt hier levendigheid aan toe met opvallende kleuren en materiaaltexturen. Het voorzieningengebouw biedt de geborgenheid van eenhuis: het heeft een zitruimte met sofa, een leefkeuken met eettafels en een zolder waar zich de vergaderruimten bevinden. La Kiosk, de mobiele kiosk waar de medewerkers koffie en een snack kunnen halen, werkt door zijn opvallende kleur en print als blikvanger in de ruimte. De hoogte van de hal is optimaal benut door een ingebouwde zittribune. De bestaande hal en het nieuwe interieur vormen samen een aangename verblijf- en ontmoetingsplaats. Het resultaat is een spannende mix tussen slimme budgetoplossingen en het gebruik van hoogwaardige producten en materialen. Dit wordt extra ondersteund door de hergebruikte vintage meubels, verzameld van over de gehele campus, en die te combineren met hedendaagse design meubels.

Ontwerp: StudioNiels ism BroekBakema
Fotografie: Serge Technau

Meubilair en verlichting; PVO Interieur

    40001
Chamelot campus