ontwerpers

Verner Panton

Verner Panton, vormgever en architect, geboren in Denemarken in 1926.

In zijn werk wist hij op onnavolgbare wijze de geest van de jaren zestig te vangen. Om die reden is het nog steeds immens populair. Met zijn plastic en glasvezel meubelen behoorde Verner Panton met onder meer Eero Saarinen en het echtpaar Charles en Ray Eames tot het zogenoemde organische tijdperk. In tegenstelling tot de meeste Europese vormgevers was de Deense vormgever en architect Verner Panton evenals de Amerikanen Eames en Nelson een groot voorstander van industrieel design. Hij had een internationale praktijk op het gebied van interieur, meubilair, verlichting, stoffen, speelgoed, zilverwerk, klokken, karpetten, stoffen, gordijnen, horloges, accessoires en glas.

Panton heeft een opleiding genoten aan de Technische School te Odense, Denemarken, de Royal Academy of Fine Arts Copenhagen en volgde studies in verschillende landen van 1953 tot 1955.

In zijn studietijd liep Verner Panton nog stage bij Arne Jacobsen, die andere Deen die nog steeds van zich laat spreken. Hier assisteerde hij nog bij de productie van de mier stoel.

Alhoewel hij zeer beinvloed is door de organische vormen van Jacobsen en andere ontwerpers eind jaren 50, maakte Panton eerst reputatie als avant-garde ontwerper met meubels gebaseerd op geometrische vormen en sterke kleuren, zoals zijn ‘Cone Chair’ uit 1958.

Panton stoel, 1959-60, voor Herman Miller
Met behulp van de mogelijkheden die de nieuwe materialen en fabricagetechnieken hem bood herneemt hij op het eind van de jaren 50 de idee van de ZigZag-stoel die voor de oorlog door Rietveld was bedacht. Panton gebruikt de mal-techniek met het synthetisch materiaal ABS om een unieke gedrappeerde en vloeiende vorm te bekomen die uitnodigt om te zitten en te rusten. Deze befaamde ‘panton stoel’ werd om fabrieksmatige redenen echter pas in 1967 in productie genomen. Hij slaagde er als eerste in een ontwerp te maken voor een stoel die uit één enkel stuk kunststof is gevormd.

Verner Panton is gestorven op 5 september 1998.

verner panton

Meer informatie? Bel 035-622 08 30 of laat uw gegevens hier achter. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.