ontwerpers

Pierre Paulin

Franse vormgever, geboren in Parijs in 1927.

“Mijn favoriete ontwerp is dat wat nog gemaakt moet worden, hetzij door mij, hetzij door de toekomstige generatie”

In Nederland geniet Pierre Paulin bekendheid als vormgever van enkele beroemde Artifort-meubels. Het Centre Pompidou in Parijs heeft een permanente tentoonstelling van al zijn meubelontwerpen. Andere musea (waaronder het Museum of Modern Art te New York) tonen zijn beroemdste meubelontwerpen in de design-collectie.

Pierre Paulin beschouwt zichzelf vooral als erfgenaam van de modernisten. Voor Thonet ontwierp Paulin begin jaren vijftig een stoel geïnspireerd op het werk van Charles en Ray Eames. Andere ontwerpen gaven blijk van de invloed van Florence Knoll, Charlotte Perriand en Bertoia. Tijdens zijn werk bij Thonet deed Pierre Paulin ervaring op met moderne materialen als plywood (gebogen multiplex), glasvezel en polyester, roestvrij staal en latexschuim. Dat resulteerde in 1952 in de stoel CM 137 waar men al de uitwerking van zijn ontwerpgedachte in ziet waarin hij uitgaat van ‘spiegelen’, ‘omgekeerde symmetrie’, vormen die in elkaar vallen omdat ze als het ware hol en bol zijn.

Artifort produceerde de meeste van Paulin’s ontwerpen, waaronder zijn eerste plastic stoel 157 (1953). Pierre Paulin bepaalt met de Britse ontwerper Geoffrey Harcourt en Kho Liang Ie het gezicht van Artifort. Van een enigszins stoffige meubelfabrikant uit Maastricht met lokale bekendheid werd het plotsklaps een toonaangevende trendsettende producent van spraakmakende designmeubelen. Zijn creaties voor Artifort zoals de Oyster, Globe, Tulip, Butterfly, Tongue en niet in de laatste plaats de Ribbon Chair hebben Artifort een wereldnaam bezorgd. Alle ontwerpen waren zijn tijd ver vooruit en zijn ook vandaag de dag nog moeiteloos in elk strak interieur in te passen.

Design klassiekers van deze ontwerper:
• Orange Slice, Model No. 437, 1959
• Ribbon, Model No. 582, 1965
• Butterfly F675, 1966
• Tongue, Model No. 577, 1967
• Model No. F598, 1973

Meer informatie? Bel 035-622 08 30 of laat uw gegevens hier achter. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.