ontwerpers

Hella Jongerius

Nederlandse ontwerpster, geboren in 1963, woont en werkt in Rotterdam.

Jongerius werkt onder de naam van de door haar opgerichte ontwerpstudio Jongeriuslab. Ook maakt ze deel uit van het ontwerperscollectief Droog Design. Hella Jongerius is docent aan de Design Academy en heeft, naast talloze groepstentoonstellingen met Droog Design, solo-exposities gehad in New York, Londen, Philadelphia en Keulen.
Jongerius bestudeert het verleden en vertaalt dit naar het heden. Vazen, stoelen, antieke lampen; alles wordt door Jongerius in een nieuw perspectief geplaatst. Voorbeelden van haar werk: een gebreide glasvezellamp of de Pushed Soft Washtub, een wasbak gemaakt van soepele kunststof.

Hella Jongerius studeerde in 1993 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en maakte al snel daarna diverse ontwerpen voor o.a. Koninklijke Tichelaar Makkum, Cappellini en Droog Design. Voor Koninklijke Tichelaar maakte ze het porseleinen B-servies, waarvoor ze zich inspireerde op tweede keus producten met een kleine fabricagefout, zoals die zo vaak in de fabrieksoutlets te vinden zijn. Tichelaar: ,,Jongerius is trouw aan de kunst van de imperfectie. Dat maakt haar werk heel bijzonder.” De ontwerper zegt zelf over haar werk: ,,Ik probeer producten te maken waar je echt van houdt, die je je hele leven bij je wilt hebben en die je later aan je familie wil doorgeven.” Zij heeft een hekel aan de vluchtigheid van het design. ,,De mensen hebben genoeg van vernieuwing en wachten op zinvolle objecten. Op dingen waaraan je gehecht raakt.”
In 2000 vestigde Hella Jongerius haar eigen ontwerpstudio Jongeriuslab in Rotterdam. Daar ontwikkelt ze met een kleine groep ontwerpers naast vrij werk serieproducten voor onder andere Hermès, Ikea en Koninklijke Tichelaar. Ze ontwerpt ook meubelen, zoals bijvoorbeeld de Poldersofa voor Vitra.

hella jongerius

Meer informatie? Bel 035-622 08 30 of laat uw gegevens hier achter. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.