ontwerpers

Antonio Citterio

Italiaanse ontwerper, geboren 1950 in Meda nabij Milaan, Italië.

“Ik ben in de eerste plaats een architect”, zegt Antonio Citterio. Ruimte is voor hem het uitgangspunt voor zijn ontwerpen. Maar hij vat zijn werkterrein ruim op. Op zijn tekentafel creëert hij net zo makkelijk een gebouw, een boetiekinterieur, een stoel of een badkraan. Citterio: “Ik beschouw het onderkomen van de mens als zijn tweede huid. Daarom beperk ik me niet tot architectuur, maar houd ik me ook bezig met de binnenruimte en met alle voorwerpen die in een woning thuishoren. Mijn architectuur en design wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen. Dat is altijd zo geweest en dat zal ik niet meer veranderen. Mijn lichtende voorbeelden zijn mensen als Charles en Ray Eames, Louis Kahn en Tadao Ando. Hun traditie zet ik voort”.

Hij heeft voor veel bedrijven gewerkt zoals Vitra, B&B Italia, Flos, Artemide, Kartell, Moroso en nog vele anderen. Citterio kreeg tot twee maal toe de Compasso d’Oro, in 1987 en 1995. Prestigieuze musea als het MOMA in New York en Centre Pompidou in Parijs nemen zijn design-iconen in hun collectie op

Antonio Citterio studeert tot 1972 architectuur aan de Politecnico di Milano, de Hogere Technische School in Milaan.

Hierna richt Citterio samen met Paolo Nava een studio op, met wie hij tot hij in 1981 een eigen bureau opricht, zal samenwerken. Hij begint intensief te werken voor de firma B&B Italia, alsmede Flexform en Vitrashop.

Begin van een bloeiende interdisciplinaire carrière op het gebied van architectuur, interieurdesign, design en grafisme. Hij ontwerpt kantoren, woningen, showrooms, hotels en meubels.

Hij doceert op diverse hogescholen en universiteiten in Londen en Italië en sleept prestigieuze prijzen en onderscheidingen in de wacht.

In 1988 begint de samenwerking met Vitra waarvoor hij een serie bureau- en bezoekersstoelen en fauteuils ontwerpt, alsmede de kantoormeubelprogramma’s Ad Hoc, Spatio en Ad One.
Samen met Glen Oliver Löw ontwerpt hij in 1990 de bureaustoelenserie Citterio Collection voor Vitra. Stoelen die zonder dat ze je beperken in bewegingsvrijheid steun bieden. Hij ontwerpt AC1, AC2, AC3 en Area.

Verder ontwerpt/creëert hij voor Vitra:
1992: productiegebouw in Neuenburg, Duitsland
1994: kantoormeubelprogramma Ad Hoc en bureaustoel T-Chair voor Vitra
1996: bureaustoelen Axess en Quattro en uitbreidingen van kantoormeubelprogramma Ad Hoc
1998: Visasoft en uitbreidingen van het kantoormeubelprogramma Ad Hoc.
2008: productiegebouw in Neuenburg, Duitsland

antonio citterio

Meer informatie? Bel 035-622 08 30 of laat uw gegevens hier achter. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.